Het project en het eiland.

Zo staat het op de website van het eiland.

Westerdokseiland, Amsterdam-Centrum aan het IJ
Welkom in de nieuwe wereld van wonen, werken en onthaasten.
Westerdokseiland: binnenstedelijk wonen, professioneel werken en plezierig onthaasten aan water. Westerdokseiland is ontworpen vanuit de bruisende intimiteit van het leven in de binnenstad, de vitaliteit van de Amsterdamse ondernemerszin en de speelse, altijd fascinerende uitdaging van het water.


Zo staat het op de website van het project VOC COUR.

VOC-Cour
VOC-Cour: de dynamiek van de stad, waarin diverse doelgroepen naast elkaar leven. De bebouwing van de binnenstad loopt naar het IJ toe langzaam omhoog. Door parken, tuinen en terrassen op niveau aan te leggen, ontstaat een soort eigen daklandschap. VOC-Cour kenmerkt zich door een grote woonvariatie in een oplopend niveau.
De ontwikkeling Westerdokseiland bestaat uit vier deelplannen en wordt gerealiseerd door vier opdrachtgevers. De volgende deelplannen zijn te onderscheiden:

- Westerkaap
- VOC-Cour
- La Grande Cour
- IJ-Dock

VOC COUR



De verschillende onderdelen (torens) van het project zijn vernoemd naar VOC schepen.
(V.O.C. = Vereenigde Oostindische Companjie)
VOCCOUR kent:

Sociale huur 90 woningen
AMH * 31 woningen
Middensegment koop 76 woningen
Vrije sector huur 40 woningen
Vrije sector koop 145 woningen
Totaal 382 woningen

Bedrijfsruimte 6.200 m2
Winkels / Ateliers 1.000 m2
Parkeren 280 parkeerplekken

Het aanbod van de koopwoningen is goed gespreid in de prijsklasse variërend van ca. 185.000 euro tot boven de 800.000 euro v.o.n.

Ik ga wonen in het deel Hollandia precies op de hoek (3e etage)
INDELING VAN DE COUR


CH & PARTNERS stedebouw en landschap
Coördinerend architect, Inrichtingsplan binnenhof
Het stedelijk bouwblok meet circa 100x100 meter. Hiervoor worden rondom een binnenplein, de cour, 380 woningen, een sportschool, een buurtsupermarkt en een kinderdagverblijf gerealiseerd. De woningen worden ontsloten via de cour, die daarmee als voorplein dient. Tevens is het de belangrijkste collectieve ruimte voor de bijna 1000 bewoners en gebruikers. De cour wordt ontsloten door vijf poorten, en is onderkelderd voor een grote parkeergarage. De cour krijgt een pleinachtige sfeer, met een los geplaatste historische kas als VOC-café, een groene speelplek en drie grote bomen.
De omringende bebouwing is zo gecomponeerd dat de meeste woningen een relatie hebben met het water van het IJ en het Westerdok. Het bestaat uit zes torens met daartussen een basement van drie en zeven bouwlagen. Op de daken bevinden zich grote terrassen en daktuinen.
IMPRESSIE VAN DE COUR

HOLLANDIA

VOC-Cour start met de verkoop van 69 apartementen in het apartementencomplex Hollandia. Hollandia is aan het IJ gesitueerd met o.a. een fenomenaal uitzicht op de scheepvaart over het IJ of uitzicht op de jachthaven en de romantiek van de scheepvaart en het gezellig centrum van Amsterdam.

Elk appartement is voorzien van een opgang met lift en/of trap. Diverse apartementen zijn voorzien van een eigen buitenruimte met o.a. een uniek uitzicht over de haven en de scheepvaart over het IJ en/of op de haven en de romantiek van de scheepvaart en het gezellige centrum van Amsterdam.

Hollandia bestaat uit 69 apartementen onderverdeeld in:

- 8 AMH* apartementen euro 185.185,=
- luxe apartementen v.a. euro 215.000,=
- penthouses v.a. euro 1.150.000,=
nieuwsbrief
nummer 28 / november 2004
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


WEIDS WONEN OP HET WESTERDOKSEILAND
Geknikte torens en ruim uitzicht
Aan de stadszijde van het Westerdokseiland staan over een jaar of drie zo’n 900 appartementen. ‘Dat zijn veel woningen op een klein stukje stad, maar als je verder kijkt, zie je wat een ruimte de bewoners eigenlijk hebben’, aldus Jeroen van Schooten van architectenbureau Meyer en Van Schooten Architecten, één van de ontwerpers van het zuidblok van het eiland.
Het ontwerp voor de 250 appartementen in het zuidblok bestaat uit gebouwen van zes tot tien lagen. Het uitzicht was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp, aldus Van Schooten: ‘De bewoners hebben of uitzicht over het Westerdok of over het IJ, en een beperkt aantal kijkt uit op de binnenhoven. Maar door de ruimte tussen de verschillende blokken kunnen ook zij op het water uitkijken. Dat vinden we van groot belang want de aanwezigheid van het omringende water maakt dat de omgeving ondanks de hoge dichtheid toch een heel weids gevoel geeft. In het ontwerp hebben we er dan ook voor willen zorgen dat zoveel mogelijk mensen, zo ver mogelijk uitzicht hebben. De woningen zitten dus zo hoog mogelijk in de gebouwen.’ Een van de meest opvallende elementen in het plan is speciaal voor dit uitzicht bedacht: boven de andere gebouwen zweven drie geknikte torens met appartementen. Deze torens van tien verdiepingen, hangen met het geknikte deel als een soort geborgen arm over de lagere gebouwen heen.
De woningen in het zuidblok zijn geplaatst rondom drie zogenoemde ‘cours’: gemeenschappelijke groene binnenhoven op het dak van de onder het blok gelegen parkeergarage. Van Schooten: ‘De cours zijn alleen toegankelijk voor de bewoners. Ze vormen ook de toegang tot de woningen, zoals je bijvoorbeeld in Frankrijk wel vaker ziet. Ze dienen daarnaast als buitenruimte voor de bewoners. Overigens hebben nagenoeg alle woningen een eigen balkon of serre. En om de bewoners nog meer buitenruimte te geven, hebben we ook gemeenschappelijke dakterrassen in het plan opgenomen.’ Voor het ontwerp van het zuidblok tekenen drie architectenbureaus: Meyer en Van Schooten, Heren 5 en de Architecten Cie. Zij hebben het zuidblok in drie delen opgedeeld en elk heeft de gebouwen rondom één cour en de daarbij behorende geknikte toren ontworpen.
nieuwsbrief
nummer 29 / april 2006
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


WONINGEN TE KOOP OP WESTERDOKSEILAND

Het Westerdokseiland is straks het decor voor ruim 800 woningen. Hier verrijst de komende jaren een zeer bijzonder woongebied. Eind 2004 is de verkoop van de eerste woningen gestart. Nu, een paar maanden later, rijst de vraag: hoe staat het ermee? We vroegen dit aan de projectmanagers van de drie projecten: La Grande Cour (zuid), Westerkaap (noord) en VOC Cour (midden). Alle drie zeiden zij volmondig ‘goed!’.
Het Westerdokseiland ligt tussen de Silodam en het Centraal Station en is omringd door het water van het Westerdok en het IJ. Westerkaap is eind vorige jaar in de verkoop gegaan. Bob Jansen: ‘Ons project wordt in twee fasen ontwikkeld. De verkoop van de eerste fase loopt heel goed. We hebben een korte periode veel ‘lawaai gemaakt’ waardoor we de aandacht hebben getrokken van kopers. Zo hebben we een aantal weken een verlicht reuzenrad op het eiland neergezet. Ook hebben we een verkoopweekend gehouden. Dat heeft gewerkt, meer dan driekwart van die woningen is verkocht. We gaan dan ook vol vertrouwen rond de zomer met de volgende fase van 50 koopwoningen de verkoop in. De plek is natuurlijk geweldig!’ Bij dit laatste sluit Ronald Huikeshoven van La Grande Cour zich graag aan. ‘De locatie is uniek, met de gezelligheid van de Haarlemmerstraat op steenworp afstand, dichtbij de grachtengordel én bij het Centraal Station. La Grande Cour is in maart in de verkoop gegaan en de belangstelling is groot. Veel mensen hadden zich al voor de start van de verkoop via onze website ingeschreven. De kwaliteit van onze woningen, het ontwerp en de architectuur bleek de afgelopen periode veel mensen te trekken. Ook de buitenruimtes spreken aan, kopers van La Grande Cour krijgen straks unieke besloten dakterrassen of balkons.’ VOC Cour is het midden blok. Hiervan is de verkoop ook eind 2004 gestart. Han van der Laan: ‘Wij verkopen het project toren voor toren. Elk torentje bestaat uit verschillende soorten woningen, van AMH appartementen tot vrije sector koopwoningen.’ Ook volgens Van der Laan ligt de grootste kracht in de locatie. ‘De ligging is prachtig natuurlijk, zo dichtbij de binnenstad. Veel kopers van VOC Cour zijn ook erg gecharmeerd van het uit zicht. Onze woningplattegronden zijn zo ontworpen dat de appartementen zo licht mogelijk worden. In totaal verkopen we 14 torentjes. Wij zijn er trots op dat de verkoop zo goed verloopt.’ De bouw op het Westerdokseiland is inmiddels in volle gang. Er zijn nog woningen te koop. Wilt u meer weten? Kijk op www.lagrandecour.nl, www.westerkaap.nl of www.oma-bv.nl

BONTE MENGING IN HET WESTERDOK
Na een periode van inspraak, overleg met de bewoners, bijstellen en aanpassen is het zover; het steigerplan Westerdokseiland is klaar. Jan Brouwer werkte als stedenbouwkundige bij de dienst Ruimtelijke Ordening aan het steigerplan: ‘Het was een lastige opgave. Het oorspronkelijke plan was kostbaar en voor verbetering vatbaar. Zichtlijnen vanaf de straten werden geblokkeerd door boten. Aan de openbare steiger lagen boten getekend, waardoor die steiger in de praktijk waarschijnlijk niet openbaar zou zijn, maar ingenomen zou worden door de aanliggende boten. En niet onbelangrijk, de woonbootbewoners waren niet tevreden. Eind 2003 zijn we begonnen met het tekenen van een nieuw plan. Daarbij hebben we als hoofdprincipe gekozen voor ‘dwarsligging’. Aan elke steiger liggen straks twee boten. Een openbare steiger waar geen boten aan liggen maakt deel uit van het plan. Op beide uiteinden is plek gereserveerd voor bij zondere boten: woonarken en boten langer dan 35 meter. De materialen van de steigers worden sober, stoer en stevig. Elke bewoner krijgt een kast aan de wal, van waaruit alle nutsvoorzieningen, telefoonaansluiting en andere leidingen kunnen worden getrokken. Voor het contact met de rest van de wereld zeg maar. Het strakke plan biedt plaats aan een bonte menging van boten. Vanaf de zomer 2005 wordt begonnen met het klaar maken van de steigers en het verplaatsen van de boten.’
De ligplaatsen zijn door de dienst Binnenwaterbeheer verdeeld over de huidige woonbootbewoners op basis van de woongeschiedenis en individuele voorkeuren. In vier categorieën (arken, boten tot 26,5 meter, boten tot 35 meter en boten langer dan 35 meter) kregen de langst liggende bewoners de eerste keus. ‘We mochten vijf voorkeuren aangeven.’ Aan het woord is Ernst Abbing, woonbootbewoner in het Westerdok. ‘Het werd een soort ruilbeurs, waar iedereen wel goed is uitgekomen. Het is gelukt om een plan te maken, waarin alle boten een plek krijgen. Helaas geldt dat niet helemaal voor de bedrijfsschepen; die zullen voor een deel verdwijnen uit het Westerdok en dat vind ik jammer. Jammer is ook dat het plan volgens mij wat algemeen blijft. Alle boten zijn anders en stellen bijvoorbeeld ook andere eisen aan de steiger. Als dat nu niet goed wordt opgepakt, krijg je straks een hoop gerommel met details. De een gaat de steiger langer maken, voor de ander moet de steiger hoger om goed te kunnen instappen. Daar moet dus nog aandacht aan worden besteed. Maar ik ben blij dat ik weet waar ik aan toe ben. Niet weten wat er gaat gebeuren, is voor ons erg moeilijk geweest. Nu kunnen we weer plannen maken voor de toekomst.’
nieuwsbrief
nummer 31 / juni 2006
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


WESTERDOKSEILAND - De oude Spoorbrug op het Westerdokseiland krijgt een nieuwe bestemming. Omdat de gemeente het pronkstuk niet kwijt wilde raken, nam ze het besluit om de brug een nieuwe functie te geven. De brug heeft een prachtige ligging met uitzicht over het IJ en de binnenstad, en is uitermate geschikt voor een horecagelegenheid. Om tot een goede selectie te komen is in 2005 een prijsvraag uitgeschreven. Van de veertien inzendingen zijn vier partijen geselecteerd om een ontwerp en exploitatievoorstel te maken. Deze vier waren: Prast Hooft met het ontwerp ‘Dupont’, de Jager & Lette Architecten, met ‘Ziel’, de Architekten Cie. met ‘Open’ en Kerssen Lijbers architecten eveneens met de naam ‘Open’. Het ontwerp van de Architekten Cie. kwam als winnaar uit de bus. Het ontwerp wordt gekenmerkt door hoge raampartijen die het open karakter van het restaurant benadrukken. Het restaurant zal naar verwachting in het voorjaar van 2007 haar deuren openen.
nieuwsbrief
nummer 32 / september 2006
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


Westerdokseiland
• De bouw van La Grande Cour, VOC Cour en Westerkaap is in volle gang. De aannemer van VOC Cour heeft naar aanleiding van klachten uit de buurt over geluidsoverlast extra maatregelen getroffen. De heiwerkzaamheden duren hierdoor langer dan gepland, naar verwachting tot september. De laatste heiwerkzaamheden (Westerkaap) worden in oktober dit jaar afgerond. La Grande Cour zal als eerste – naar verwachting vanaf april 2007 – woningen, atelierruimtes, kantoorunits en een café-restaurant opleveren.
• Het College van B&W heeft op 7 maart van dit jaar op grond van financiële en nautische overwegingen besloten de steiger die gepland was ter hoogte van Goedkoop niet te realiseren. De drie woonboten die hier zouden komen te liggen worden verplaatst naar de steiger in de Oude Houthaven. Op 14 juni jl. is dit voorstel in de Commissie van Advies besproken. Op 7 september vindt de finale besluitvorming plaats in de gemeenteraad.
• Langs de IJkade waren in het afgelopen voorjaar tijdelijk een aantal riviercruiseschepen afgemeerd. Deze locatie zal ook volgend voorjaar voor riviercruiseschepen worden gebruikt.
• Eind juni is gestart met de sanering van de grond langs de Westerdoksdijk/IJkade waar in het verleden een tankstation heeft gestaan. Daarbij wordt de grond met behulp van water en lucht gedurende vier jaar geleidelijk gezuiverd. De circulatie van het water en de lucht vindt plaats via een buizenstelsel dat is gekoppeld aan een waterzuiveringsinstallatie in een zeecontainer ter plaatse.
nieuwsbrief
nummer 33 / december 2006
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


Westerdokseiland als modern thuis
De bouwwerkzaamheden op het Westerdokseiland zijn in volle gang. De eerste woningen worden in de loop van volgend jaar opgeleverd. Stadsdeel Centrum treft nu al voorbereidingen, om de komst van de toekomstige bewoners en gebruikers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor de omgeving van het eiland én natuurlijk voor de nieuwkomers.

WESTERDOKSEILAND
– Het Westerdokseiland krijgt straks een levendige mix aan wonen, werken en recreëren. Inwoners met verschillende leefstijlen zijn er vertegenwoordigd. ‘Van bewoners van een woonboot tot een penthouse,’ illustreert Peter Knip, Coördinator Zuidelijke IJoever voor Stadsdeel Centrum. ‘En er komen niet alleen tweeverdieners, maar ook ouderen, mindervaliden en mensen die zelfstandig wonen in een beschermde omgeving.’ Bovendien is het eiland ook een plek waar wordt gewerkt,zoals in het nieuwe gerechtshof. Ook komen er ateliers voor creatieven, horecagelegenheden en een aantrekkelijke openbare ruimte. ‘Uitgangspunt is dat alle mensen zich op het eiland thuis gaan voelen,’ aldus Knip. ‘Het is mijn taak deze verschillende faciliteiten in overleg met andere betrokkenen zoveel mogelijk af te stemmen op de behoeften van de mensen die het gebied straks in gebruik nemen.’
Eigen karakter
Veel van de voorzieningen zijn nu al in de bestaande omgeving van het Westerdokseiland aanwezig, in de Haarlemmerstraat bijvoorbeeld. Op het eiland krijgen daarom vooral aanvullende faciliteiten – zoals kinderopvang, fysiotherapeut, huisarts, wellnesscentrum en wellicht ook een kleinschalige supermarkt – een plaats. De voorzieningen die er komen dragen bij aan het versterken van de eigen identiteit van het Westerdokseiland. ‘Het autovrije Zuidplein, het water van het Westerdok met de publieke steiger en woonboten en het IJ benadrukken het weidse eilandgevoel,’ illustreert Knip. ‘En de ateliers voor kunstenaars op de begane grond van de drie blokken zorgen voor het creatieve accent.’ Het zijn de gebruikers van het gebied die ervoor zorgen dat het gebied straks volop gaat leven, benadrukt Knip: ‘Zij vormen het kloppende hart. Er is al veel enthousiasme onder de bewoners en het is aan de betrokkenen om dit vast te houden. Dan kan het Westerdokseiland uitgroeien tot een moderne, Amsterdamse ‘woonkamer’ waar men zich prettig en thuis voelt.’ Nuttige informatie over de omgeving van het Westerdokseiland is te vinden op:
www.haarlemmerbuurt.com www.nlstreets.nl
www.stadsdeelcentrum.nl

Passen en meten in het Westerdok
WESTERDOKSEILAND – Na een periode van plannen maken is het zover. De steigers in het Westerdok zijn gereed. De eerste bewoners liggen inmiddels aangemeerd. Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over het Steigerplan Westerdokseiland. Om de ongereguleerde situatie waarin woonboten en -arken kriskras door elkaar heen lagen te veranderen, is een steigerplan ontworpen. Na uitgebreid overleg met de bewoners en na veel passen en meten is de uitvoering zo goed als klaar. Na de jaarwisseling meren de laatste boten er aan. De nieuwe steigers betekenen voor veel bewoners een strakker keurslijf dan ze gewend waren. De aanlegsteigers maken bovendien deel uit van de openbare ruimte en zijn voor iedereen toegankelijk. Duidelijk is dat de woonboten kleur brengen op het Westerdokseiland. De georganiseerde chaos van verschillende boten vormt een mooi contrast met de strakke architectuur op het Westerdokseiland.

Steffen Breedijk kan niet wachten
WESTERDOKSEILAND - De heipalen zitten in de grond, het beton is gestort en elke dag is het silhouet van de nieuwe woningen steeds duidelijker zichtbaar. Kortom, er wordt hard gewerkt aan de drie woonblokken op het Westerdokseiland. Voor Steffen Breedijk – nieuwe bewoner van VOC Cour – kan het allemaal niet snel genoeg gaan. ‘We kijken enorm uit naar het moment dat onze woning wordt opgeleverd. Het duurt nog ongeveer een jaar, we zien het nu al helemaal zitten om hier te gaan wonen. Op een rustige plek, maar toch hartje centrum,’ vertelt Breedijk enthousiast. ‘Ons appartement ligt op de begane grond, aan de stadskant op een hoek van het appartementengebouw. De plafondhoge ramen aan twee zijden zorgen de hele dag voor een prachtige lichtinval.’ Nu de bouw fysiek zichtbaar is, begint het bij meerdere bewoners te kriebelen. Breedijk houdt vanaf december vorig jaar een weblog bij over de ontwikkeling rond VOC Cour. ‘Ik merk dat ook andere toekomstige bewoners mijn weblog steeds beter weten te vinden en net als ik erg enthousiast zijn. Leuk toch, ik zie mijn nieuwe buren al vaker dan mijn huidige buren.’ De weblog van Steffen Breedijk over de ontwikkeling van VOC Cour is te bekijken op www.voccour.info.

Westerdokseiland
• Het steigerplan nadert zijn voltooiing. Op 15 december 2006 zijn de laatste steigers gereed. Daarmee kunnen ook een aantal van de woonboten die nu in de Vlugthaven liggen verplaatst worden naar de nieuwe ligplaats in het Westerdok.
• De bouw van La Grande Cour heeft zijn hoogste punt bereik. Er is reeds gestart met de afbouw van de eerste appartementen in dit blok. In april 2007 worden de eerste woningen opgeleverd.
• De heiwerkzaamheden bij Westerkaap en VOC Cour zijn achter de rug. Hiermee is de ergste geluidsoverlast voor de buurt verleden tijd. • De werkzaamheden in de Vlugthaven gaan in maart 2007 van start. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het slopen van de bestaande steiger. Spoedig hierna wordt door de ontwikkelaar gestart met de bouw van de aanvaarbescherming van het Wester IJ-dock.
nieuwsbrief
nummer 34 / juni 2007
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


Bouw Westerdokseiland op dreef
WESTERDOKSEILAND - De bouwwerkzaamheden aan de drie woonblokken op het Westerdokseiland zijn goed op dreef. La Grande Cour, het appartementengebouw in het uiterste zuiden, is inmiddels grotendeels steigervrij. Deze zomer zullen de eerste bewoners hun nieuwe woningen betrekken. Bij het woonblok Westerkaap - aan de noordkant van het eiland - is begonnen met de bekleding van de gevels en de verdere afbouw van de woningen.
Het middelste bouwblok - het VOC Cour - bereikte op 14 juni het hoogste punt. Na enig oponthoud in de beginfase is de opgelopen vertraging tijdens de bouw deels weer ingelopen. In aanwezigheid van wethouder Maarten van Poelgeest, de woonbootbewoners en de toekomstige bewoners van de appartementen heeft Ontwikkelingsmaatschappij Amsterdam (OMA) het hoogste punt van het VOC Cour gevierd met een officiële doop van het gebouw.
• De voormalige spoorbrug is op 14 maart door de aannemer afgevaren naar een werf in Amsterdam-Noord waar deze wordt gerestaureerd en voorzien van de opbouw van het restaurant ‘Open’. Naar verwachting keert de spoorbrug in het derde kwartaal van het jaar terug naar zijn oude plek in het Westerdok.
• De Vlugthaven is leeg, de steigers zijn gesloopt en de meeste schepen hebben een nieuwe ligplaats in het Westerdok gekregen. De drie overige schepen zijn verplaatst naar de Oude Houthavens.
nieuwsbrief
nummer 36 / februari 2008
wonen en werken aan de IJoevers
Gemeente Amsterdam


Westerdokseiland
• De oude spoorbrug is met café-restaurant ‘Open’ teruggeplaatst in het Westerdok. De afbouw heeft de afgelopen twee maanden plaatsgevonden. De opening van het restaurant heeft begin 2008 plaatsgevonden.
• Vanaf januari wordt aan het Westerdoksplein gestart met de aanleg van het definitieve maaiveld. Als gevolg kan het zijn dat er tijdelijk hinder ontstaat door het (deels) afsluiten van wegen. De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt. Ter hoogte van Westerkaap wordt in eerste instantie een tijdelijk maaiveld aangelegd en wordt de Coffijboomstraat opengesteld voor voetgangers en fietsers. Vanaf januari worden eerste woningen van Westerkaap opgeleverd.
• Ter hoogte van de Leliendaalstraat aan de zijde van het Westerdok vinden de werkzaamheden plaats voor een speelvoorziening op het water. De voorziening bestaat uit twee boten – waarvan één boot wordt ingericht als speelplek – die ontsloten worden door een kleine steiger. De volgende nieuwsbrief staat uitgebreid stil bij de speelboot.

---- TERUG NAAR HET MENU ----